Konkurs kulinarny w Czerniewicach

Kuchnia romska była motywem przewodnim tegorocznego Powiatowego Konkursu Kulinarnego Potraw Regionalnych w Czerniewicach, w powiecie tomaszowskim. Konkurs odbył się 28 maja już po raz szesnasty. Wzięły w nim udział koła gospodyń wiejskich z ośmiu gmin powiatu. Wygrały panie z KGW w Królowej Woli w gminie Inowłódz, które przygotowały: bigos cygański, karkówkę po cygańsku, cygańskie kiełbaski i nalewkę.

Pozostali uczestnicy zajęli równorzędne drugie miejsce. Dzięki KGW Mierzno (gmina Budziszewice), KGW „Breniczanki” z Brenicy (gmina Lubochnia), KGW Popielawy (gmina Rokiciny), KGW Grotowice (gmina Rzeczyca), KGW Twarda (gmina Tomaszów Mazowiecki), KGW Dębniak (gmina Ujazd) i KGW Sokołówka (gmina Żelechlinek) można było skosztować m.in.: zupy z pokrzyw, cygańskiego wywaru ze szczawiu, śledzi po cygańsku, królika po cygańsku, cygańskich falban i cygańskiej nalewki z gałgana. – To był świetny pomysł, przypomnieć kuchnię romską. Wszystko, czego spróbowałam, było pyszne. Dziękuję uczestniczkom konkursu – mówi poseł Dorota Rutkowska, która była jednym z gości wydarzenia.

XVI Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych zorganizowali: wójt gminy Czerniewice Andrzej Bednarek i starosta powiatu tomaszowskiego Mirosław Kukliński.

 fot. Urząd Gminy w Czerniewicach