Goût de France/Good France

Ambasador Francji w Polsce Pierre Lévy wraz z małżonką Marie-Sophie Lévy wydali przyjęcie w związku z akcją „Goût de France/ Good France”. 21 marca na kolację do rezydencji przy ul. Jazdów w Warszawie przybyło około czterdziestu osobistości świata polityki, dyplomacji, kultury, sztuki, biznesu i mediów. Wśród gości była poseł Dorota Rutkowska, przewodnicząca Polsko-Francuskiej Grupy Parlamentarnej, z mężem.

Akcja „Goût de France/Good France” odbywa się od 2015 roku, 21 marca, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Europy i Spraw Zagranicznych. Jej głównym celem jest promocja na świecie francuskiej gastronomii. Autorami menu inspirowanego kuchnią prowansalską podczas wieczoru u ambasadora Levy byli: szef kuchni rezydencji ambasadora Philippe Le Félic i słynny francusko-polski szef kuchni David Gaboriaud. Do posiłku podawano doskonałe wina oraz szampany Mumm i Lalou.
Na całym świecie w „Goût de France/Good France” zaangażowało się w tym roku 5000 restauracji, w Polsce 130.

źródło: pl.ambafrance.org