Gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

Coroczna gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP) odbyła się 15 lutego w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria. W tym roku wyjątkowa, bo rozpoczynająca obchody 25-lecia Izby. Motywem przewodnim imprezy był festiwal filmowy w Cannes. Wśród 500 gości znalazła się poseł Dorota Rutkowska, przewodnicząca Polsko-Francuskiej Grupy Parlamentarnej.

W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: przedstawiciele największych francuskich i polskich inwestorów oraz politycy, artyści i dziennikarze.

Menu na tę okazję skomponowało trzech mistrzów kuchni: Maciej Majewski – szef kuchni restauracji La Brasserie Moderne, Dawid Makurat – pastry chef cukierni Lourse w hotelu Raffles Europejski i Alain Passard – zdobywca trzech gwiazdek Michelin, szef paryskiej restauracji Arpèges.

Kolację zakończył wspólny toast wzniesiony przez obecne kierownictwo CCIFP oraz jej byłych prezesów i dyrektorów. Podczas gali pamiątkowym medalem uhonorowany został pośmiertnie Jean Caillot, pierwszy prezes Izby, który przez wiele lat aktywnie wspierał jej działania.

W związku z tym, że tegoroczna gala odbywała się w czasie żałoby narodowej po śmierci byłego premiera Jana Olszewskiego, z jej programu zostały wycofane wszelkie występy artystyczne i rozrywkowe.

źródło i fot. www.ccifp.pl i www.poradnikrestauratora.com.pl